Almanya’da Doktorluk yapabilmek için Almanca bilmem gerekiyor mu?
Elbette. Almanca bilmeniz temel şart. Almanca Dil Seviyesi son yıllarda B2 seviyesine yükseltilmiştir. Hatta Psikoloji ve Psikiyatri gibi bölümlerde C1 seviyesi Almanca’ya sahip olmanız gerekmektedir.
Almanca bilgimi nasıl belgelendirebilebirim?
ÖSD, Goethe Institut veya telc kurumlarının sertifika sınavlarına girerek Almanca bilginizi belgelendirebilirsiniz.
Almanya’da Doktorluk yapabilmek için hangi seviyede Almanca bilmem gerekiyor?
Az önce de belirttiğimiz gibi Almanya’da Doktorluk yapabilmek için asgari B2 seviyesinde Almanca bilmeniz gerekmektedir. B2 seviyesi orta seviyenin son basamağıdır. Psikoloji ve Psikiyatri gibi bölümlerde de C1 seviyesinde Almanca bilmeniz gerekmektedir.
Türkiye’de ÖSD, veya Goethe Institut kurumlarını hangi şehirlerde bulabilirim?
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana olmak üzere 5 büyükşehir de bu kurumlar bulunmaktadır.
Türkiye’den aldığım Diplomamın denkliğini Almanya’dan nasıl alabilirim?
Bu işlem Türkiye’deki gibi çok zahmetli ve zor bir süreç değildir. Almanca dil bilginizi belgelendirdikten sonra doktorluk yapmak istediğiniz şehrin Arztekammer (Almanca karşılığı ile doktorlar odası = Tabipler Odasına) istenilen evraklar ile başvuruda bulunuyorsunuz. Arztekammer sizin evraklarınızı incelemektedir. Bu işlem yaklaşık 3-4 hafta sürmektedir. Daha sonra Arztekammer sizi sözlü bir sınava, bir mülakata davet etmektedir. Ortalama 5 dakika sürecek olan bu sözlü sınavda sizinle Almanca konuşulacaktır. Denkliği alıp almadığınız da o an belli olacaktır.
Denklik Sınavı var mıdır?
Türkiye’den aldığınız Tıp Diplomasının Denkliğini alabilmeniz için Almanya’da herhangi bir sınava girmeniz gerekmemektedir. Denklik belgesini alabilmek için başvurduğunuz Arztekammer adını verdiğimiz Tabipler Odası ise sizi evraları inceledikten sonra mülakata devam edecektir. Bu mülakat uzun sürmemektedir.
Almanya dışında farklı bir ülkeden denklik alabilir miyim?
Böyle bir durum ile karşılaşmanız durumunda Avrupa Birliğinin başka bir ülkesinde denklik almanızı tavsiye ederiz. AB Ülkelerinden alacağınız denklik Almanya’da da geçerli olacaktır. Eğer Almanca biliyorsanız ve denklik alamadıysanız Almanca konuşulan diğer ülkeler olan Avusturya, Lichtenstein veya İsviçre’de denklik almanızı tavsiye ederiz.
Farklı bir ülkeden denklik aldığım zaman bu denkliğim Almanya’da da geçerli olur mu?
Evet. Yukarıdaki sorunun yanıtını okursanız gerekli açıklamaları bir kez daha görmüş olacaksınız.
Almanya’da Uzmanlık Sınavı var mıdır?
Tıpta Uzmanlık Sınavı adı verilen bir sınav yoktur. Fakat uzmanlığınızı yaparken hastane veya doktor sizi bir sınava tabi tutabilir.
Almanya’da istediğim şehirde çalışabilir miyim?
Denkliğinizi aldıktan sonra iş arama süreci başlamaktadır. Sağlık Personelleri ve Doktorlar son yıllarda Almanya’da kolay iş bulabilmektedirler. Kendinize uygun işi bulduktan sonra da dilediğiniz şehirde çalışabilirsiniz.
Türkiye’den aldığım bir Dil Sertifikası Almanya’da geçerli olur mu?
Evet. Türkiye’den alacağınız ÖSD ve Goethe Institut Sertifikaları Almanya’da da geçerlidir.